Upptäck vinlandet Sverige - 5 vingårdar du kan checka in och bo på


ANNONS

Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde när landet år 1999 blev godkänt som ett officiellt vinland. Men under åren har svenska vinodlare lyckats hitta de mikroklimat där vinrankor trivs som bäst, och idag finns det ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige. De har bevisat att det går att odla och tillverka vin av god kvalitet och egen karaktär i vårt nordliga land.

Vi lever fortfarande i effekterna av coronapandemin och flera av oss vill fortfarande vänta med resor. Som tur är kan du uppleva bra vinkultur även i Sverige. Vi listar fem svenska pärlor som du kan checka in och bo på.

Skånsk pärla med råvaror efter säsong

Flädie mat & vingård

Ute på lundaslätten hittar du den skånska pärlan Flädie mat & vingård. Här vaknar du upp i en charmig gårdsmiljö med utsikt över vinrankor och kyrktorn. Börja morgonen med en promenad bland vinrankorna eller ett dopp i poolen. På kvällen kan du avnjuta en två- eller trerättersmeny som tillagas av närproducerade råvaror efter säsong.

Att utforska vinerna som skapats på gården av druvor som vuxit i den omgivande vinodlingen är självklart ett måste under ditt besök. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna Rondo och Cabarnet Cortis, som används till de röda viner och roséviner, samt de gröna druvorna Solaris och Phönix som används till vita och mousserande viner. Boka in en vinprovning separat eller som ett komplement till kvällens middag.

Upplev Östergötlands motsvarighet till Champagne

Särtshöga Vingård

Denna nyetablerade vingård ligger på Östgötaslätten och har renoverade 1700-talsbyggnader med utsikt över Omberg och de omgivande fälten. Här bor du i en av gårdens flyglar, äter vedugnsbakad pizza samt njuter av hönsens pickande och solnedgången över fälten.

Särtshöga Vingård är en av världens nordligaste vingårdar med höga ambitioner – de vill producera världens bästa mousserande vin på Solarisdruvan. Att Restaurang Ekstedt, med en stjärna i Guide Michelin, har köpt in vinet kan ses som ett kvitto på att de är på rätt väg. I gårdsrestaurangen säljer de sina viner som är tillverkade enligt klassisk champagnemetod, vilket innebär att det tar fyra år från skörd till färdigt mousserande vin. Boka in en rundtur på vingården med ägarna för att få veta mer om vinerna och vinproduktionen. På gården tillverkas även isvin och äppelmust.

Öliv och vinkultur på Öland

Wannborga Vingård

Vill du bo i en avkopplande miljö ute på landet med grannens höns inpå husknuten, men samtidigt ha nära till det mesta? Då kan Wannborga Vingård vara ett resmål för dig i sommar. På dagarna njuter du av Ölands vackra natur och badstränder eller en guidad tur i vingården. I den sommaröppna restaurangen serveras vällagad mat med inspiration från det svenska och asiatiska köket.

Det lilla familjeföretaget startade i början av 2000-talet och har idag cirka 3800 vinstockar av ett 10-tal druvor. För att ta hand om vinskörden har den gamla mjölkladugården byggts om för att inrymma ett komplett vineri samt mikrobränneri. Här tillverkas såväl rött som vitt vin, whiskey samt gin. I restaurangen kan du provsmaka de egenproducerade vinerna och destillat.

Bo i charmig gårdsmiljö bland korsvirkeslängorna

Aplagårdens B&B

Alpagårdens B&B bor du i en härligt lantlig miljö i en av de gamla korsvirkeslängorna. Med närhet till både hav och stad finns en passande aktivitet för de flesta. På dagarna går du en av de härliga promenadstråken, tittar på båtarna i hamnen, badar eller tar båten till ön Ven. Det finns även golfbanor, gårdsbutiker och plantskolor i närområdet. På kvällarna kan du njuta av den lantliga miljön, på gården finns både får, hästar och höns, den vackra trädgården och grillplatsen.

På gården finns idag omkring 450 vinstockar där fokus ligger på att producera mousserande vin, både vitt och rosé, enligt ”Méthode traditionelle”, det vill säga den klassiska champagnemetoden. Boka in en vingårdsvisning i förväg för att få veta mer om gårdens vinodling och vintillverkning. Då gårdsförsäljning ej är tillåtet i Sverige, och vingården inte har en egen restaurang, kan besökarna inte köpa vinet på gården. 

Känn historiens vingslag utanför Kalmar  

Åmund Vin & Fruktgård

Utanför Kalmar, bara ett par kilometer från den vackra och medeltida stenkyrkan Hossmo, hittar du Åmund Vin & Fruktgård. Gården ligger på historisk mark där en silverskatt hittades i slutet av 1800-talet. Skatten som innehöll främst mynt från 1000-talet visar på områdets betydelse. Under ditt besök på vingården kan du, utöver att känna historiens vingslag, ströga runt i trädgården på imponerande 40 000 kvm med lusthus, sjöar och rosenträdgård. Det finns även kringliggande vandringsleder.

Vingården anlades år 2004 och består idag av cirka 700 vinstockar av gröna druvor, företrädesvis Solaris. Fruktgården består av hela 160 sorter av olika frukter som äpple, päron, körsbär och plommon. Av gårdens äpplen som handplockas och skördas i september tillverkas ÅMUNDs äppelmust.


ANNONS

Empty content. Please select category to preview

Vad kan du om vin?

Testa dina kunskaper i veckans quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev