3 saker du inte visste om vinlandet Sverige

När blev Sverige ett officiellt vinland? Vilket län har flest vingårdar? Och vad menas egentligen med en hybriddruva? I veckans ”Sommelieren tipsar” presenterar vi tre saker du troligen inte visste om vinlandet Sverige! 

1. Sverige blev ett vinland redan 1999 

Redan år 1999 blev Sverige erkänt som ett officiellt vinland av EU. Men det tog inte fart förrän decennier senare då hybriddruvor och PIWI-druvor blev introducerade på den svenska marknaden. Sverige har än idag inga klassificeringsregler och därmed får svenskt vin endast säljas som bordsvin inom EU.

2. De vanligaste svenska duvorna är hybriddruvor

Solaris och Rondo är de två svenska druvorna som är vanligast på landets vingårdar.

Den gröna druvan Solaris används för vita och mousserande viner, vilka kan variera mycket i doft alltifrån aromatiska krusbär och fläder till mogna gula äpplen med honungstoner. De har oftast Medelhög syra och en medelfyllig kropp.

Den blå druvan Rondo som används till röda och roséviner. De röda vinerna har ofta en medel syra och kropp med inslag av mörka bär som svarta vinbär och röda frukter.

Båda druvsorterna är så kallade hybriddruvor vilket innebär att de klarar av Sveriges kalla klimat och att de kan mogna på endast 90 dagar. En hybriddruva är en korsning av druvor från den Europeiska vinstocken Vitis vinifera och druvor från den Amerikanska vinstocken Vitis labrusca eller Vitis riparia. Hybrider är en konstgjord druva som ofta är framtagen för att klara av specifika ändamål, som att klara av ett kallare klimat, och har egenskaper från båda vinstockarna. Hybrider har länge varit förbjudna helt, men har nyligen blivit mer accepterade inom EU.

En annan faktor till att dessa två druvsorter fungerar så bra i Sverige är att de är så kallade PIWI-druvor. Det innebär att de är resistenta mot svampsjukdomar. Att de i betydligt lägre grad behöver behandlas med bekämpningsmedel, jämfört med andra druvor, gör dem till ett mer ekovänligt alternativt i vingården.

3. De flesta vingårdarna i Sverige ligger i…

Skåne, vilket kanske inte är helt otippat. Med sitt något varmare klimat och därmed längre växtsäsong, blir detta klimat mer anpassat för vinodling. Även på Gotland och Öland finns vingårdar, då båda öarnas många soltimmar gör det möjligt att odla vin. Självklart finns även vingårdar på andra platser i Sverige.

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev