3 tips för att skapa makalösa vin- och grillkombinationer

Sommaren är här och det är äntligen dags att plocka fram grillen igen! Självklart vill vi matcha middagen med ett riktigt gott vin, men när det kommer till just grillat är det lite extra lurigt då maten ofta har mycket smak. Men du kan vara lugn. Tänk på dessa 3 tips så kommer du utan problem imponera på gästerna i sommar.

När det kommer till att skapa bra kombinationer är balans alltid nyckeln. Grillad mat har ofta legat i en blöt marinad, en torr rubb eller kryddats ordentligt. Därtill har den tagit smak från kol- eller gasolgrillen under tillagning. Att maten har mycket smak gör det än viktigare att fundera över val av sås och tillbehör. Kommer du servera med en stark, söt eller salt sås? En krämig potatissallad med kapris, en grillad majskolv eller en krispig grönsallad med vinägrett? Allt detta sammantaget blir avgörande för om din vinmatchning ska bli makalös – eller katastrofal.

Kom ihåg: Allt beror på vad för tillbehör som är med, hur smakrik rätten är och hur allt är kryddat. Förutsättningen att dessa 3 tips ska leda till makalösa kombinationer är att intensiteten på maten och vinet är densamma och då har inte vilken typ av protein som ligger på grillen lika stor betydelse.                                                  

3 Tips som gör dig till en mästare på att kombinera vin och grillad mat

1. Kombinera kryddstark mat med ett lättare fruktigt vin

Om det är en stark maträtt med mycket kryddighet så kommer det förstärka strävheten i vinet. Alltså, om du har ett tungt rött vin med mycket tanniner som en Cabernet Sauvignon kommer den uppfattas ännu strävare om du dricker den till kryddstark mat.

Tips: Kryddstark mat kombineras bäst med ett rött vin med mycket fruktighet och lägre tannin/strävhet. En Pinot Noir från varma Australien eller Frankrike skulle i detta fall passa utmärkt. Avnjut ditt nästa glas Pinot Noir i riktiga Burgundy vinglas, Pasabahce Burgundy Rödvinsglas är ett prisvärt alternativ. 

2. Skapa balans mellan syran i vinet och maten

Syra i maten och i drycken går hand i hand. De balanserar ut varandra och gör så att det blir en makalös matchning. Syra i maten förhöjer fruktigheten i vinet, och syran i vinet balanser i sin tur feta konsistenser i maten.

Tips: Kombinera grillad sparris, lite citron och en hollandaisesås till ett krispigt glas med torr Riesling. Den höga syran i vinet balanseras med syran från citronen i maten och den feta såsen. I våran butik har vi vitvinsglas från Royal Leerdams kollektion Aristo som passar utmärkt till servering av Rieslingviner. 

3. Matcha söt mat med sötare eller fruktiga viner

Den grillade maten har ofta söta element såsom en söt marinad, glaze eller barbecuesås. Sötma går hand i hand med sötma, precis som syra går ihop med syra. Sötma i maten balanserar sötman i vinet, och sötman i vinet balanserar i sin tur feta konsistenser i maten såsom en krämig sås.

Tips: En Valpolicella är ett utmärkt val med sin höga fruktighet och låga strävhet, eller varför inte prova en Gamay från distriktet Beaujolais i Frankrike. För vita viner hade en halvtorr Riesling med lite restsötma varit ett utmärkt val till de söta grillsåserna i sommar. Ett fruktig glas Beaujolais passar utmärkt att avnjuta ur vårt populära Burgundy vinglas från Royal Leerdam.

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev