Så förvarar du vinet på rätt sätt – 5 saker att tänka på

Bra förvaring är A och O för varje vinentusiast. Inte bara för det är praktiskt och överskådligt – utan för att felaktig förvaring leder till att vinets smak och aromer går förlorade, och slutligen kan bli förstört. Du behöver inte ha en egen vinkällare för att förvara dina viner på rätt sätt men det finns en del att tänka på. Vår sommelier ger dig fem konkreta tips för hur du förvarar dina viner rätt, och förklarar varför du ska undvika att förvara dem i köket.

1. Förvara vinet mörkt

Tänk på att vinet aldrig ska ligga i direkt eller indirekt ljus då UV-strålarna gör så att vinets smak och doft utvecklas negativt. Se till att förvara ditt vin mörkt och skyddat.

2. Undvik vibrationer

Försäkra dig om att vinet inte utsätts för vibrationer. Det kan leda till att vinsedimentet störs och att vinets åldringsprocess påverkas negativt. Köket är en av de vanligaste platserna att förvara sitt vin på och här finns dessvärre flertalet maskiner som ger ifrån sig skadliga vibrationer, exempelvis diskmaskinen.

3. Förvara vid rätt temperatur

En av de viktigaste sakerna att tänka på är temperaturen. Viner som förvaras för varmt eller för kallt kommer skadas, åldras snabbare, dess smak förändras och i värsta fall kan vinet förstöras. Optimala temperaturer för förvaring:

  • 7–18 °C: Optimal temperatur för viner som ska förvaras en kortare tid före servering. Är du osäker på vilken som är den optimala serveringstemperaturen för ditt vin? Läs mina tips här.
  • 11-14 °C: För lagringsviner.

Det är även viktigt att temperaturen inte fluktuerar. Det som händer om temperaturen stiger och sjunker ofta är att korken växlar mellan att svälla och dra ihop sig, vilket kan leda till att syre kommer in i flaskan och förstör vinet.

4. Låt flaskan ligga horisontellt

Detta gäller speciellt för flaskor som skall lagras längre och har en kork, då korken behöver ha ständig kontakt med vinet så att kan inte torkar ut. Gör den det kan det leda till att korken kommer släppa in syre i flaskan som kommer i sin tur att oxidera vinet.

5. Tänk på luftfuktigheten

Vid längre lagring bör man även tänka på luftfuktigheten då den kan påverka ditt vin. Förvaras vinerna vid för låg luftfuktighet kan korken torka ut och vinet därmed bli förstört. Den perfekta luftfuktigheten för lagringsviner ska vara mellan 60–68 procent.

Därför ska du inte förvara ditt vin i köket

Köket är en av de vanligaste platserna att förvara sitt vin på, men som du förstått av denna guide erbjuder den inte optimala förutsättningar för förvaring. Ofta har köket stort ljusinsläpp och köksmaskiner som skapar vibrationer. Att förvara vinet i kylskåpet kan även vara direkt skadligt för vinet då det generellt har en för låg temperatur och en alldeles för låg luftfuktighet.

Min rekommendation: investera i ett bra vinställ eller en vinkyl

Du behöver inte ha en egen vinkällare för att förvara dina viner på rätt sätt, däremot behöver du tänka på fem ovanstående punkter. Min rekommendation är att du antingen köper ett bra vinställ som placeras på lämplig plats i hemmet eller investerar i en vinkyl. Utöver att vara ett elegant tillskott i din heminredning ser vinkylen till att dina flaskor förvaras i rätt lutning, vid rätt temperatur och luftfuktighet samtidigt som den erbjuder optimala ljusförhållanden.

ANNONS

 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev