5 tips för att skapa makalösa ost- och vinkombinationer

Genom att följa dessa 5 enkla och väldigt viktiga tips kommer du alltid kunna imponera med makalösa ost- och vinkombinationer. Med dessa tips kommer osten och vinet inte bara funka bra ihop utan förhöja varandra.

1. Ha samma intensitet

  Matcha alltid ost och vin som har samma intensitet i både kropp och smak. Om du exempelvis väljer att para en vällagrad Parmigiano-Reggiano med en elegant Pinot Noir så kommer tyvärr vinets smak att försvinna då osten har en högre intensitet än vinet. Tänk även på vinets alkoholhalt. Viner med en alkoholhalt på över 14 procent, eller som har mycket tanniner, behöver oftast ha en ost med mer smak. Viner med lägre alkoholhalt behöver i sin tur mer delikata ostar.

  2 tips på kombinationer som har samma intensitet:

  Merlot – Gouda: Merlot är ett mångsidigt vin och i det här fallet kommer både vinet och osten har samma syrahalt och smakintensitet. 

  Goudaosten kommer från den nederländska staden med samma namn och är en halvhård ost. 

  Pinot Noir – Comté: Även Pinot Noir är en mångsidigt vin, men det som gör denna kombination så bra är att de sötare frukterna och bären i vinet kommer till sin rätt med de lite söta och nötiga karaktärerna från osten. 

  Comté är en ost från östra Frankrike och räknas som en av de bästa ostarna i världen. Tänk på att inte ta en allt för lagrad bara, då tar dess smak över.  

   2. Mousserande viner matchas bäst med mjuka, krämiga ostar

    Mousserande viner har oftast en mycket hög syra som balanseras perfekt med en krämig ost. Även bubblorna i drycken kommer att passa utmärkt till den krämiga strukturen. Då många champagner är mycket eleganta behövs en lika elegant ost.

    2 tips på kombinationer för mousserande viner och mjuka krämiga ostar:

    Champagne NV Brut – Brieost: Bubblorna i champagnen skär igenom den krämiga texturen i osten vilket gör det till en makalös kombination.

    Brieosten kallas ibland för ”ostarnas drottning” och denna mjuka ost är från den franska regionen Brie.  

    Cava Brut – Burrata: Samma sak händer med bubblorna i cavan och det gör så att smaken kommer fram mer.

    Burrata är en ännu krämigare ost än mozzarellan och kommer ifrån södra Italien, och ordet betyder just ”smörig” på italienska. 

    3. Matcha söta viner med mögelost

     Allt handlar om balans. I detta fall kommer sötman i vinet balanseras med saltet i grön- eller blåmögelosten, och därmed lyfta fram smaken.

     2 tips på kombinationer för söta viner och mögelostar:

     Sauternes – Roquefort: Detta är en av det mest klassiska vin- och ostkombinationerna. Det mycket söta dessertvinet balanser sältan i roquefortosten perfekt.

     Roquefort är en blåmögelost från den franska staden med samma namn och lagras faktiskt i grottor för att få sin intensiva smak.  

     Ruby Port – Stilton: När man kombinerar Portugals och Storbritanniens stoltheter uppstår magi. Det fruktiga och söta portvinet balanseras perfekt till den intensiva sältan och krämiga texturen som finns i Stiltonosten. Även detta är en av det mest klassiska vin och ost kombinationerna av en anledning! 

     Stilton har fått sitt namn efter den engelska staden stilton, men lustigt nog har den aldrig producerats där, utan det gjordes i närheten. Dock såldes den i Stilton och därav fick osten sitt namn efter staden.

       4. Matcha kraftiga röda viner med vällagrade ostar

       Kraftiga röda viner är kraftiga för att de har mycket tanniner, ofta högre alkoholhalt och därmed mycket smak. Dessa behöver en vällagrad ost med mycket smak. Vällagrade ostar innehåller även mycket fett som hjälper till att balansera tanninerna i vinet. Saltet i osten förhöjer i sin tur fruktigheten i vinet.

       2 tips på kombinationer för kraftiga röda viner och vällagrade ostar:

       Brunello di Montalcino – Parmigiano-Reggiano: Kraftiga viner med mycket tanniner såsom en Brunello di Montalcino behöver en ost med mycket smak och hög fetthalt så att tanninerna i vinet balanseras. 

       Parmigiano-Reggiano är en av världens mest kända ostar och kommer från Italien. Enligt lag från denna hårdost enbart produceras i vissa regioner i Italien såsom Modena eller Reggio Emilia.  

       Chianti Classico – Grana Padano: Detta kraftiga vin från Toscana behöver även den en ost som kan balansera tanninerna i vinet, men sältan i osten kommer även se till att få fram fruktigheten i vinet ytterligare.

       Grana Padano är även den en Italiensk hårdost, men den är vanligtvis lite snällare i smaken, och har inte en lika hög fetthalt som Parmesanen.  

         5. Viner och ostar från samma region (matchar i vissa fall!)

          När man läser om ost- och vinkombinationer står det ofta att viner och ostar från samma region är en bra match. Men, kom ihåg att så är inte alltid fallet! Detta tips handlar därför mer om att vara vaksam då långt ifrån alla regionala viner och ostar passar ihop. Viktigare är att tänka på mina tidigare tips, framförallt att vinet och osten ska ha samma intensitet.

          Tips på kombinationer för viner och ostar från samma region som matchar:

          Chenin Blanc – Chèvre, båda från Loiredalen i Frankrike, är exempel på när vin och ost från samma region passar perfekt. Här balanseras den höga syran i vinet utmärkt med den höga syran i getosten.

          Gewürztraminer – Münster eller Munster-Géromé är båda från Alsace i Frankrike. Den aromatiska och halvtorra Gewürztraminer har inslag av blommor och är mycket smakrik. Tillsammans med den lika smakrika Münster bildar de en kombination som passar utmärkt tillsammans.

             

            Testa dina kunskaper med vårt quiz om ost och vin här.

            Empty content. Please select category to preview

            sdfasdf
            banner

            Möt
            Sommerlieren

            Rickard L.P Janderhof
            Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
            signature

            Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

            Testa dina kunskaper i vårt quiz!

            All Surgical Glove

            Vill du läsa fler artiklar om vin?

            Se Sommelieren tipsar

            Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

            För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev