Beaujolais nouveau: Nu är det dags för fransk folkfest!

När den tredje torsdagen i november står i kalandern är det dags för premiär av årets Beaujolais nouveau, vilket innebär folkfest i Frankrike!

Det är nämligen då det mycket speciella vinet Beaujolais nouveau får börja säljas och eftersom vinet behöver avnjutas inom 6 månader är det inte ovanligt att det fraktas med flyg runt om i världen för försäljning. 

I Sverige var det mycket populärt på 80- och 90-talet men har dalat lite i popularitet. I Frankrike är det fortfarande en folkfest och är en av de dagarna på året då de flesta fransmän kommer festa och dricka mängder med vin.

Beaujolais är en vinregion längs nere i Bourgogne. Tillskillnad från andra röda viner från områden som tillverkas på Pinot Noir, är alltid Beaujolais-viner gjorda på druvan Gamay. Den speciella jäsningsmetoden som används kallas för ”Maceratoin Carbonique”, vilket innebär att hela klasar utsätts för kolsyrejäsning i ståltank. Resultatet blir ett mjukt och lätt vin med låga tanniner, och smak av fräscha röd och mörka bär. Vinet karaktäriseras även av dess saftighet och dess tendens at få en karaktär av skumbanan.

Tips: Spana även in de lagringsdugliga vinerna från regionen

Notera dock att inte alla Beaujolais-viner är Beaujolais nouveau eller primeur som också betyder ny, och behöver därmed inte konsumeras strax efter dem tappats upp på flaska. Då den största delen för produktionen går till just Beaujolais nouveau är det många som missat att det även finns lagringsdugliga viner från området som är riktigt bra.

Det finns nämligen hela tio stycken Beaujolais Cru gårdar där Morgon och Fleurie är mina favoriter. Dessa två är bland de mest lagringsdugliga och de viner som har mest struktur. Även här finns röda och mörka bär med fina nyanser av viol och en viss jordighet. Jag rekommenderar verkligen viner från dessa regioner, men var vaksam på att kommer vinet från någon av Cru gårdarna är det gårds namn som kommer stå på flaskan.

Två av mina favoriter


Trenel Morgon Côte du Py Cru du Beaujolais, 2016
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais Cru, Morgon

Beställ här. 

 

 

 

Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau – Bojo Time, 2021
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
Beställ här.
 
 
 
 
 
 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev