Hemligheten bakom Eiswein – 3 saker du inte visste om isvin

Klockan är tre på natten och larmet går i den lilla tyska by i distriktet Rheingau, och alla beger sig till vingården med raska och nervösa steg. Kommer det bli någon skörd i år? När november och december kommer är det många vinbönder i Tyskland som sitter spänt och följer väderprognosen för att se om kylan kommer. Det är nämligen dags för att se om de i år kommer får producera sitt flytande honungsdoftande guld, Eiswein. I denna artikel kommer vår sommelier ta upp 3 saker du inte visste om just isvin.

Eiswein i vingården

Vingård i Tyskland, där druvklasarna skyddads från fåglar och andra djur med nät

1. Det är avgörande att skörda på den kallaste natten

Isvin ska skördas när temperaturen ligger på minst -7 grader Celsius i vingården men gärna kallare än så. För när druvorna nästan fryser helt bildas det små iskristaller i dem, vilket gör så att sötman och smakämnen koncentreras i takt med hur kallt det är vid skörden.

Det är även anledningen till varför vinbönderna försöker skörda under den kallaste natten i november eller december. Lyckas de inte så kommer sötman inte bli så konserterad, och risken finns att skörden blir förstörd.

Just mellan klockan tre och fyra på natten brukar temperaturen gå ner ytterligare en grad, och det är därför vinbönderna väntar tills nu för att skörda. Så för de vinbönder som haft is i magen och lyckats pricka in den kallaste natten betyder det skördedags!

I de små tyska byarna i Mosel och Rheingau går då larmet och många ifrån by kommer och hjälper till med att skörden. Druvorna måste pressas så snart som möjligt efter det plockats för att få den mest koncentrerade musten. Dessutom, så är det ofta inte mer än mellan 5-10 procent av skörden som faktiskt går i en flaska isvin, så koncentrerad är musten som används.

2. Tyskland producerar de bästa isvinerna i världen

Eiswein produceras på många ställen i världen men de kanske mest kända är såklart ursprungslandet Tyskland. De bästa vinerna sägs vara producerade på Riesling druvan. Vilket sägs göra de bästa vinerna. Även i Kanada och i Sverige så produceras det bra isviner men då istället på hybriddruvan Vidal.

3. Isviner tar upp karaktären från druvan mer än andra dessertviner

En av de saker som gör isvin så speciellt är att de tar upp mer karaktärer från den druvan de är producerat på än andra dessertviner. Ett tyskt Eiswein gjort på druvan Riesling har därför fortfarande en hög syra och upplevs fräscht, trotts sin mycket höga sockerhalt. Vinet har en smakar och doft av citrusfrukter som är inlindande i len honung.

Min rekommendation

Trotts att isvin är svårt, tidskrävande att framställa och att det inte ens finns möjlighet att producera varje år, kan man få tag i en flaska för väldigt överkomligt pris. Jag skulle rekommendera Dr. Loosen Riesling Eiswein från Tyskland, ett mycket klassiskt och delikat vin från en av de bästa producenterna som enbart använder Riesling druvor. Läs mer om vinet på Vivino här.

Även den svenska vingården Blaxsta producerat ett bra isvin, på länken här från Vivnio hittar du den jag talar om.

Även en del isvin finns att beställa eller få tag på via systembolaget, jag rekommenderar att ni testar denna ädla dryck. 

 

 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev