Hur länge håller öppnat vin?

Hur länge håller en öppnad flaska vin egentligen? Vi har nog alla varit där. Man öppnar en flaska vin utan att dricka upp hela, bestämmer sig för att spara den och när flaskan åker fram igen har bubblorna försvunnit eller smaken förstörts. I den här guiden går jag igenom hur länge olika typer av vin behåller sin smak, och ger råd om vad du kan göra hemma redan idag för att ditt favorit vin ska hålla längre!

 

Tumregeln är att förvara vinet svalt och mörkt med korken i flaskan. Kylskåpet är i detta fall ett utmärkt alternativ. Hur länge ett vin håller beror sedan till stor del på hur mycket som är kvar i själva flaskan. Är det mer vin kvar i flaskan så kommer vinet hålla sig bra längre. Detta beror på att desto mer syra det finns i flaskan desto snabbare kommer vinet att oxidera och bli dåligt.

Mousserande viner

Mousserande viner innehåller bubblor som ofta försvinner ganska snabbt, vilket gör att denna typ av vin bli dåligt snabbast. Mitt tips är att alltid ha en Champagnepropp hemma. Då kan en öppnad flaska Cava, Prosecco eller Champagne behålla smaken och bubblorna 1 – 3 dagar.

Tips: Med Champagneproppen Quttin Champagneförslutare i rostfritt stål behåller du både smak och bubblorna längre – ett måste i alla hem.

Rosé- och lättare vita vin

Förvarar du dessa i kylen med en kork i håller de 4 – 5 dagar. Lätta och

aromatiska viner, som exempelvis en Sauvignon blanc, tappar snabbare sin arom och frukt. För att vinerna ska behålla sin smak och elegans i över en vecka behövs en vakuumpump med vinpropp. En mycket bra och billig investering för att hålla dina viner friska längre.

Tips: En vakuumpump med vinpropp är en bra och billig investering för att skydda vinet i flaskan. Denna vakuumpump med två medföljande vinproppar är ett prisvärt alternativ.

Vita viner med full kropp

Dessa viner håller 3 – 5 dagar i kylen med en kork. Då dessa viner har varit fatlagrade och därmed utsätts för viss oxidering kommer dessa viner förlora sin fräschör snabbare. Exempel på sådana viner är en ekad Chardonnay eller Viognier. Vill du behålla frukten ytterligare några dagar är en vakuumpump även här en god investering.

Tips: Med en vakuumpump behåller vinet sin smak längre. Med vår svarta vakuumpump får du även med 2 vinproppar för enkel förvaring.

Röda viner

Röda viner håller 3 – 6 dagar om de förvaras väl förslutna i kylen, men det

beror självklart även på vilken typ av rött vin det är. Tänk på tanninerna. Desto mer tanniner ett vin har, desto längre kommer det hålla sig bra. Ett lättare rött vin såsom en Pinot Noir kommer förlora sin eleganta fruktighet fortare än en Syrah som har mer tanniner.

Tips: Med en vakuumpump håller tyngre röda viner upp till 10 dagar utan problem. Det spanska varumärket Koala har tillverkat en vakuumpump och vinkork i ett för enkel förvaring. 

Bag-in-box viner

Dessa håller i upp till 3 - 4 veckor i kylen. Då vinet ligger i en mjuk plastbehållare i boxen som skyddar vinet från att utsättas för syre bevaras smaken längre efter att det öppnats.

Röda viner kan hålla upp till en månad medan hållbarheten för vita viner och roséviner är någon kortare.

Dessertviner

Dessertviner håller 3 – 7 dagar i kylen om de förvaras väl förslutna med en kork eller vinstopp. Exempel på sådana viner är Sauternes viner från Frankrike eller Beerenauslese från Tyskland.

Starkviner

Tack vare sin högre alkoholhalt håller dessa viner längre. De kan hålla 1 - 6 veckor i kylen med en kork eller vinstopp. Självklart beror det helt på vilken typ av starkvin det är. En Sherry Fino eller Manzanilla kommer inte hålla längre än 7 dagar medan ett vin i en oxiderad stil, som Oloroso, klarar upp till 6 veckor. När det kommer till Portviner så klarar en Ruby Port upp till en vecka medan en Tawny i oxiderat stil klarar upp till 6 veckor.

 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev