Ta reda på om du dricker rödvin fel: Skillnaden mellan Bordeaux och Bourgogne-glas

Att dricka sitt rödvin ur fel glas gör att du inte får fram rätt karaktärer i vinet och du riskerar därmed att förstöra hela dryckesupplevelsen. Vår sommelier reder ut skillnaden mellan två av de vanligaste typerna av rödvinsglas; Bordeaux och Bourgogne-glas. 

Glasformen har en bevistat stor påverkan på hur vinet upplevs, smakar och doftar. Därför är det helt avgörande vilket typ av glas man dricker ur så att vinet får fram sina önskvärda karaktärer. Just för röda viner är det speciellt viktigt att ha ett glas med en större kupa då de ofta har ett behov av mer luft för att kunna utvecklas. Genom denna process kommer slutna röda viner öppnas och tanninerna i vinet kommer att mjuknas upp, vilket kommer att resultera i förhöjd dryckesupplevelse.

Bordeaux

Vinglas i Bordeaux-stil har en hög kupa för att vinet ska träffa längre bak på tungan

och därmed balansera de höga tanninerna. Den breda botten luftar vinet och passar därmed speciellt bra for tyngre viner. Med det menar jag viner med höga tanniner, en högre alkoholhalt och som har en kraftfull smak och doft. Viner som passar i dessa typer av glas är fylliga viner såsom Cabernet Sauvignon men även en kraftigare och kryddig Syrah. Namnet Bordeaux-glas eller kupa kommer från den franska vinregionen med samma namn. Dessa glas är gjorda för att passa viner som kommer därifrån men passar även till andra viner med mycket smak och höga tanniner.  

Royal Leerdam Aristo Bordeaux Rödvinsglas, köp här.

Druvor som passar perfekt: 

  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Syrah
  • Merlot
  • Malbec

Bourgogne

Bourgogne eller Burgundy-glas har till och med en ännu bredare och större kupa,

men inte i närheten lika hög som bordeaux-glaset. Dessa är till för att lufta och framhäva subtila smaker och dofter. Kupan fungerar så att den fångar upp de fina nyanserna som kan finnas i exempelvis eleganta Pinot Noir-viner. Tack vare den unika utformningen av kupan så kommer den även att göra så att vinet leds mot spetsen av tungan när man dricker. Det är för att få fram de eleganta smakerna och för att balansera frukten och syran i vinet. Dessa glas passar perfekt för att avnjuta en röd Bourgogne gjord på Pinot noir. De passar även perfekt med andra röda viner med höga syra och fruktighet samt lägre tanniner. 

Royal Leerdam Degustation Burgundy Rödvinsglas, köp här.

Druvor som passar perfekt:
  • Pinot Noir
  • Gamay
  • Barbera 

 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev