Vid vilken temperatur ska vinet serveras?

Generellt tänker sig många att ett vitt vin eller rosé ska serveras väl kylt, en Cava eller en Champagne kallt och ett rött vin rumstempererat. Men vad betyder egentligen ”rumstempererat” och vad innebär ”kallt” när det kommer till vin? Serveringstemperaturen har en stor roll i hur du upplever vinet. I veckans artikel reder jag därför ut vad de olika begreppen står för och exakt vilken temperatur som olika vin ska ha vid servering.

Vintemperaturer servering

När ett vin serveras ska det ha en viss temperatur för att få fram de önskvärda karaktärer det vinet besitter. Tänk dig att bli serverad ett glas alldeles för kallt rödvin, såsom en Chianti. Vid rätt temperatur har vinet en karaktär av röda körsbär och plommon med en grön kryddighet och läder. Serveras vinet däremot för kallt skulle inte den önskvärda karaktären av röda frukter och alla doftnoter utvecklas till fullo. Vinet skulle kännas platt och enkelt.

På samma sätt skulle ett glas vitt vin med lättare kropp och hög syra, såsom en Sauvignon Blanc med grön örtighet, krusbär och grapefrukt, som serveras för varmt förlora sin fräschör och friskhet. Den felaktiga temperaturen skulle även förstärka dess örtighet och smaken skulle upplevas som beskare.

Serveringstemperatur för olika viner

Mousserande viner

Cava, Champagne och Prosecco ska alla serveras ”väl kylda” vilket innebär att temperaturen ska ligga mellan 6 – 8 °C vid servering.

Rosé- och vita viner med lättare till medium kropp

Exempel på dessa viner är en Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling eller en Alvarinho (Albariño i Spanien). Dessa ska serveras ”kylda” vilket innebär att de vid servering ska ha en temperatur mellan 7 – 10 °C.

Vita viner med full kropp

Vita viner med full kropp avser exempelvis en ekad Chardonnay från Bourgogne, en Premier Cru Chablis eller en österrikiskt Gewurztraminer. Även en Viognier har ofta medium till full kropp. Dessa viner skall därför serveras ”något kylda” och det för vita viner innebär mellan 10 – 13 °C.

Röda viner med lättare kropp

Dessa viner ska serveras ”något kylda” eller ”rumstempererade” vilket innebär 13 – 18 °C. De lättaste röda viner, såsom en Beaujolais eller en ung Pinot Noir, ska hållas kring 13 – 15 °C och därmed innebär att de är "något kylda" för röda viner, medan en Beaujolais Cru eller en mogen Pinot Noir bör serveras något varmare.

Röda viner med medium till full kropp

Röda viner med medium till full kropp ska serveras ”rumstempererade” vilket innebär att de bör hålla en temperatur på 15 – 18 °C. Under denna kategori hittar vi viner som Shiraz, Cabernet Sauvignon, Châteauneuf-du-​Pape AOC och en Garnacha (Grenache i Frankrike) från det spanska distiket Priorat DOCa.

Dessertviner

Dessertviner avser viner som exempelvis Sauternes, Beerenauslese eller Tokaji. De ska serveras ”väl kylda” vilket innebär att vinerna kommer till sin fulla rätt om de serveras med en temperatur mellan 6 – 8 °C.

Undvik de vanligaste misstagen

När du vill kyla ner eller höja temperaturen på ditt vin är det viktigt att du gör detta på rätt sätt och inte för fort. Att exempelvis höja temperaturen på ett vin genom att placera det i närheten av ett element kommer förstöra smaken på ditt vin. Ett betydligt bättre alternativ är att ställa ut vinet på bordet och låta det få rätt temperatur på naturligt väg.

Ytterligare ett vanligt misstag är att stoppa vinet i frysen för att snabbt kyla ned det. Gör du det med exempelvis ett mousserande vin kan du förstöra såväl smaken som bubblorna. Placera det istället i en ishink med is och vatten och för att bevara rätt temperatur kan det sedan sättas i en vin- och flaskkylare.

Ett tips för att alltid hålla ditt vin vid rätt temperatur och ifrån skadligt ljus rekommenderar jag även att införskaffa en vinkyl för dina viner. Det kan vara en bra investering i längden för vinälskaren.

ANNONS

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev