Vilket champagneglas passar bäst för dig?

Mousserande vin har blivit en alltmer populär dryck och det finns idag ett stort utbud av bubbel på marknaden. Säkert har du en egen favorit som du gärna lägger på kylning inför stora och små tillfällen. Men, visste du att olika glas passar till olika typer av mousserande viner? Använder du rätt glass för ditt favorit bubbel? I denna artikel går vår sommelier igenom de tre olika champagnekuporna, och ger några enkla tips som hjälper dig att välja det glas som passar din favoritdryck bäst.

Champagneglas med Coupekupa, se alla våra champagneglas här.

Coupe

Detta champagneglas har en coupekupa men kallas även för champagneskål. Det är den äldsta typen av champagneglas från England. Det sägs att glaset har tagit sin unika form efter den franska drottningen Marie Antoinettes bröst, men det har senare bekräftats vara en myt.

Glaset har en kortare stjälk med en bred, nästan svävande, låg kupa. Tack vare dess eleganta utseende som ger en känsla av vintage och glamour används den ofta vid festliga tillfällen. Dess form gör däremot att glaset inte är idealt för att låta vinets aromer utvecklas, eller för att behålla bubblorna i glaset. Är tanken att bygga en champagnefontän eller tillföra dukningen elegans är detta champagneglaset för dig.

Detta glas passar för samtliga mousserande viner såsom Champagne, Crémant, Cava, Espumante, Sekt eller Prosecco. Men, välj det vid tillfällen där du vill tillföra en känsla till dukningen snarare än att höja smakupplevelsen.

Champagneglaset med flûtekupa tillhör serien Allegra, köp här.

Flûte

Detta champagneglas har en flûtekupa, och kallas även flöjtglas. Glaset har en hög smal stjälk med en hög avsmalnade kupa, vilket gör så att bubblorna i det mousserade vinet bevaras längre. Dock så gör det även att aromerna i vinet inte har en chans att komma helt till sin rätt och att smaken inte kan utvecklas maximalt. Dess höga och tunna skål gör fortfarande att bubblorna kan fånga upp en del av det mousserande vinets unika egenskaper och aromer.

Detta glas passar allra bäst för unga och lite enklare mousserade viner där det primära syftet är att ha hög fräschör och mycket härliga bubblor. Matcha det gärna med unga fräscha mousserande viner såsom NV Champagne, Crémant, Cava, Espumante, Sekt eller Prosecco. Dess form kommer bevara bubblorna och se till att vinets smaker kommer till sin rätt.

 
Champagneglaset med Tulipkupa tillhör serien Maipo, köp här

Tulip

Detta champagneglas har en tulipkupa och kallas även tulpanglas. Tulpanglaset har en helt unik form, med ett mycket specifikt syfte. Glaset har en avsmalnad topp som leder till en bredare del av kupan, därefter följer en skarpt böjd kant börjar glaset att avsmalna igen hela vägen ner till stjälken. Vanligtvis är detta ett högt och mycket elegant glas med en hög och smal stjälk.

Denna unika form gör så att aromerna fångas i toppen av kupan, den skarpa kurvan skapar också mer utrymme i kupan så att vinet kan utveckla sina aromer och smaker för att ge den bästa dryckesupplevelsen.

Dessa egenskaper gör denna kupa optimal kupa för mogna bubbliga drycker med lite ålder eller strama bubbel som behöver lite luft. Matcha gärna glaset till en årgångschampagne, Cava, Espumante eller en Franciacorta, vilket räknas som Italiens bästa mousserande vin, då denna kupa ger vinerna mer luft och utvecklingsmöjligheter.

Detta är en otroligt bra investering för alla champagneälskare som vill se till att få ut alla aromer och smaker från vinet.

 

Empty content. Please select category to preview

sdfasdf
banner

Möt
Sommerlieren

Rickard L.P Janderhof
Medgrundare av Vineyard Experience och Certifierad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm, samt erhållit WEST Level 3 Award in Wine från London. Numera bosatt i Europas nästa stora vinland, Portugal.  
signature

Vad kan du om att välja rätt champagneglas?

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

All Surgical Glove

Vill du läsa fler artiklar om vin?

Se Sommelieren tipsar

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

För att få de senaste tipsen och erbjudanden före alla andra gå med i vårt nyhetsbrev